Selectează o Pagină

Am citit prima dată Kafka la 13 ani. Prima dată m-a speriat, ulterior m-a contrariat și apoi cu lectura de autor și încercarea de a-l plasa în vremurile în care a scris mi-a plăcut. Nu știam atunci că peste 26 ani Kafka va deveni resursa. La 13 ani am învățat cuvintele alienare și paradox atât de bine încât le pot accesa facil și în prezent.

Am nevoie de ele când la mai mult de 3 ani de publicarea ghidului care a sistematizat ce ar fi indicat să facem când trebuie să tratăm o faringita streptococică eu mai sunt contactată de pacienți pentru o a doua opinie deoarece nu înțeleg de ce copilul lor care nu are nici un semn de boală trebuie să ia 10 zile antibiotic sau când mai văd secreție faringiană recoltată unui bebeluș de 3 luni la recomandarea unui medic pentru că sora lui de 4 ani are la grădiniță o colega cu streptococ sau poate cea mai tristă situație când antibioticul pentru tratamentul faringitei streptococice este administrat injectabil (motivația „așa e mai eficient”).

Purtătorii faringieni de streptococ de grup A nu necesită în mod obișnuit terapie antimicrobiană și nu trebuie excluși din colectivitate sau de la alte activități (D-IV). Antibioticoterapia purtătorilor este indicată în următoarele situații:

1) antecedente personale de reumatism articular acut;
2) dacă există un pacient cu reumatism articular acut în familia respectivă;
3) faringita recurentă streptococică la un membru din familia respectivă (transmisie de tip „ping-pong” în familie);
4) înainte de amigdalectomie;
5) epidemie de reumatism articular acut sau glomerulonefrita poststreptococică în comunitatea respectiva și…
6) familie extrem de anxioasă (D-IV).

Nu este indicată terapia contacților din familie sau colectivitatea frecventată de bolnavi cu faringită streptococică. Excepție fac contacții cu bolnavi cu infecții invazive cu streptococ de grup A (fasceita necrozantă, sindromul socului toxic) (D-IV).

Calea preferată de administrare a antibioticelor în faringita streptococică este cea orală. Benzatinpenicilina G se poate administra intramuscular în doză unică la pacienții noncomplianți. Nu se recomandă administrarea penicilinei G intramuscular timp de 10 zile datorita durerii la locul de injecție. Nu este necesara administrarea penicilinei G pe cale intravenoasă în faringita streptococică (D-IV).

Știu că se spune despre mine că am prea mulți pacienți și sunt prea puțin disponibilă în timpul meu liber, dar faptul că ei continuă să mi se adreseze în număr tot mai mare se datorează, sunt sigură faptului că practic o medicină pe bază de dovezi.


http://www.idsociety.org/uploadedFiles/IDSA/Guidelines-Patient_Care/PDF_Library/2012%20Strep%20Guideline.pdf