Am consultat săptămâna aceasta doi frați veniți la cabinet împreună cu mama și fratele lor mai mic care a fost la consultație cu două zile înainte. Cel mic era bine conform spuselor mamei, dar m-am gândit să îl întreb și pe el cum se simte. După o foarte scurtă reflexie mă privește în ochi și îmi dă cel mai surprinzător răspuns pe care aș fi putut să îl aud de la un băiat de 5 ani. În loc de „bine”, „nu mă mai doare gâtul” sau „nu mai tușesc”, mi se spune în cel mai autentic mod posibil „SUNT FERICIT!”.

Spontaneitatea mea a fost greu pusă la încercare pentru că fericirea e tema mea SCOP de când mă știu. Fac distincție între fericirea de moment și fericirea de durată și preocuparea nu e neapărat de a mări numărul de momente trecătoare de fericire din viața personală ci am acceptat adevărata provocare, aceea de a spori gradul fericirii de durată. Ca să operaționalizăm, haideți să ne reamintim o ecuație:

F=T+C+V

unde:
F e gradul fericirii de durată,
T intervalul tendințelor genetice;
C circumstanțele vieții noastre;
iar V factorii aflați sub controlul nostru voluntar.

Când am citit-o prima dată i-am fost tare recunoscătoare lui Seligman, parcă mi-a dezvăluit secretul tinereții fără bătrânețe. Nu ne trebuie decât un V foarte mare și chiar putem reuși.

Preocuparea mea profesională în legătură cu această temă, derivă din relația validată științific dintre sănătate și fericire. Contează individual pentru că avem tare mulți ciobani mioritici resemnați în jurul nostru, contează național și nu pot să nu mă întreb oare ce „gross national happiness” avem în România și ce ar putea să îl crească.

Dau frecvent la întâlnirile cu părinții exemple de rutine personale și după câtă lume le notează am înțeles de ce am fost rugată să țin un „curs de rutine în familie”. Rutina poveștii de seară o avem cu toții, dar adevărata provocare este să găsești cărțile care să placă unui băiat de 10 ani și să fie înțelese de cel de 4 ani. Cartea Monicăi Pillat „Corabia Timpului” e un exemplu foarte bun și atunci când și Petcu cel Blând a spus „În viață, nimic nu-i mai plăcut decât să simți că ți se încurcă urechile de fericire” mi-am spus că numai despre fericire aș putea scrie săptămâna aceasta.


http://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/
http://www.medscape.com/viewarticle/854924